Betik Dili Yardımıyla Script Oluşturmak



Web sayfalarında dinamik içerik sağlamak ve kullanıcıyla iletişim kurmak için kullanılan, istemci tarafında çalışan bir dildir. Html etiketleri arasında tanımlanarak kullanılabilir. JavaScript ise bir script dildir. JavaScript dili, C, Scheme, Java, Perl, Python,Self dillerinden etkilenmiş ve geliştirilmiştir. JScript, JScript .NET,Objective-J, TIScript dillerinin oluşturulması için kullanılmış ve gelişmesine yardımcı olmuştur.

ARAŞTIRMA ÖĞRENME FAALİYETİ

HTML’e JavaScript Kodlarını Tanıtma Script kodlarını html’e tanıtmak için; etiketleri kullanılır. Type parametresi script blokları arasında yazılacak kodların türünü belirtir. JavaScript Kodlarının HTML’deki Konumu JavaScript kodları sayfa içerisinde üç bölümde kullanılabilir:
  • script kodlarını head etiketleri arasına yazarak kullanmaktır. etikletleri arasında yazılan kodlar sayfa yüklenmeden derlenecektir.
  • script kodlarını etiketleri arasına yazarak kullanmaktır. Body etiketleri arasına yazılan script kodları sayfa yüklendiğinde otomatik olarak derlenip çalışacaktır.
  • Script çalıştırmanın diğer bir yolu *.js uzantılı olarak kaydettiğimiz haricî bir JavaScript dosyasını sayfaya dâhil edip kodları çalıştırmaktır.

Web sayfasına harici JavaScript dosyası dâhil etmek için;
  • Notepad programını açarak script kodlarını yazarak ilk Kod.js şeklinde masaüstüne kaydediniz.
  • Web editör programını çalıştırarak yine masaüstüne yeni bir html sayfası oluşturunuz.
  • Oluşturduğumuz js dosyası ve html dosyası farklı klasörlerde ise js dosyasının html dosyasına göre adresi kaynak (src) parametresi içerisinde belirtmek gerekir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TCP-IP protokolünü kullanmak

Genişleme Yuvası Kartlarını Monte Etmek

Veri yapılarıyla program yazmaya hazırlık yapmak